субота, 27. април 2013.

Sezona komaraca




"Srećna sezona komaraca svima koji slave!"

Ovako sam putem malo ironije želeo da obeležim početak sezone komaraca. U isčekivanju zaprašivanja komaraca, rešio sam da napišem neke zanimljivosti o njima. 

Ovi insekti postoje 170 miliona godina, a ljude progone svake godine sa dolaskom lepšeg vremena. U toplijim krajevim su prisutni u toku cele godine, a neki od njih mogu da prenose opasne bolesti. Postoji oko 3000 različitih vrsta komaraca, a naš najčešće napadaju "Tigrasti komarci".
Bitno je da naznačim da nas ujedaju (ubadaju) samo ženke, dok je ostatak muške populacije komaraca vegerarijanski nastrojen. Ženkama su za pravljenje jajašca potrebni određeni proteini, koje nalaze u krvi svojih žrtava. Prilikom uboda, komarac nam ubrizgava određeni protein kako bi sprečio brzo zgrušavanje krvi, i usled toga kasnije osećamo svrab, otok i tada počinje besumučno češkanje.
Srećom danas postoji jako veliki broj hemijskih preparata i sprava koje nam pomažu u sprečavanju i suzbijanju komaraca. Ali i pored tih vidova odbrane, uvek postoji šansa da nas komarci pronađu put do nas. (U nastavku teksta ću vam podeliti jedan zanimljiv i, pomalo, smešan savet kako da se odbranimo od komaraca)

Svi potnajemo nekog (ili smo to i sami) ko kaže da je magnet za komarce. Mnogi ljudi govore kako su neodoljiva meta za komarce zato što imaju "slatku krv". Postojala je i teorija po kojoj komarci napadaju ljude sa tačnom preciznošću što se krvnih grupa tiče. Međutim, naučnici su odbacili ovakvu mogućnost. 
Ono što još povezuje komarce i krv jeste jedna sjajna marketinška parola Instituta za transfuziju krvi jedne od saveznih država SAD. Naime, na oglasnoj tabli ispred instituta su napisali poruku koju ću parafrazirati: "Komarci vam uzimaju krv, ali vam za uzvrat ne daju ništa osim dosadnog svraba. Mi vam za krv nudimo sendvič, sok i kolač." Mene je ova rečenica pre par godina podstakla da odem da dam krv i od tada sam redovni davalac. U koliko imate vremena, priključite se dobrovoljnoj akciji davanja krvi i spasite nekom život. Vaših 5 minuta stvarno mogu da pomognu mnogim osobama koje trebaju da se operišu i kojima su potrebne doze krvi.

     ********

Ovo je zanimljiv tekst koji sadrži  i preporuku kako se odupreti komarcima :

"Naučnici godinama proučavaju metode kojima  ova šestonožna majušna stvorenja pronalaze svoje žrtve. Toplota tela igra izvesnu ulogu, ali ih privlači ugljendioksid koji isparava. Kad je u pitanju miris, neki komarci imaju vrlo čudan ukus: vole smrdljive čarape! Znoj naših nogu sadrži mešavinu supstanci kojima pripada, na primer, i butanska kiselina. Ono što nama smrdi, za komarce je privlačan miris! 
Imao sam prilike da to lično testiram u Međunarodnom institutu za istraživanje insekata (ICIPE) u Keniji. U poseban šator postavili smo dve zamke za komarce: u jednu smo stavili nošenu čarapu, a u drugu, radi kontrole, tek opranu. Dvesta komaraca je celu noć moglo da bira između moje nošene čarape i jedne nenošene. Sledećeg dana smo sveli račune. Rezultat je bio sledeći: kod nenošene čarape u klopku su ušla samo dva komarca, a kod nošene čarape čak osamdeset! To je čist dokaz da nošene čarape privlače komarce." ~ Ranga Jogešvar, knjiga: "Ima li još pitanja?"
Navoručenije: Iznošene čarape stavite na terasu ili negde kako bi ste odvukli komace! Ko bi rekao da ženke komaraca uzbuđuje miris naših čarapa. :)


I za kraj još jedna zanimljiva činjenica. U Finskoj postoji Svetsko prvenstvo u ubijanju komaraca . Pravila su prosta: Treba ubiti što više komaraca za 5 minuta koje imate na raspolaganju. Trenutni svetski rekord je 21 ubijen komarac. Mislite li da možete bolje od ovog rekorda? 


Milan Trpković 

Нема коментара:

Постави коментар