понедељак, 13. фебруар 2012.

Magarac u bunaru

Koliko puta ste se našli zarobljeni u nekoj situaciji iz koje ste mislili da ne postoji izlaz? Kako ste se tada osećali, o čemu ste razmišljali? Da li ste imali nade i veru da će te uspedi da izađete iz tog problema i beznađa?
Život je jednostavno takav da ne možemo izbeći loše stvari, probleme i ćorsokake. Niko nije imun od svega što je loše. Dešavaju nam se i dobre i loše stvari u životu. To je normalno. Ali, često kada nam se dese neke nepredviđene i loše stvari, kada nam se čini da nećemo uspeti da pobegnemo, spasemo se i vratimo u normalan život, ipak, pojavi se nešto u nama što nam da onaj zračak nade i kada nam se u glavi pojavi ideja, put kojim treba da se krećemo da bi se izbavili. Meni se dešavalo, X-Y puta, da  pomislim: "Ok tu je kraj, što je bilo bilo je, dižem ruke." Ali baš u tim poslednjim trenucima, javljalo se u meni nešto,  nešto što me je nateralo da se racionalno i emotivno uzdignem iznad problema i rešim ga u moju korist. 
Priča koja sledi, kratka je i poučna, i govori o svim gore postavljenim pitanjima i odgovorima koje sam napisao. Priča je pravi prikaz većine situacija u kojima se možemo naći. 
Prosto je zadivljujuće šta sve možemo da naučimo od životinja. Pročitajte i zašto.




Magarac u bunaru.

Jednoga dana  magarac je upao u bunar. Životinja je satima zapomagala (plakala) sažaljivo, a farmer, čiji je magarac bio, pokušavao je da smisli šta da uradi. Konačno je odlučio. Životinja je bila stara, a bunar je trebalo da bude zarpan ionako, te mu se ne isplati da izvlači magarca.
Pozvao je sve svoje susede da dodju i  pomognu mu. Svi su zgrabili lopate i počeli su da bacaju prljavštinu i đubre u bunar. 
Sve ostale životinje na farmi osetile su da se nešto čudno dešava i bile su uzbuđene, zato što je magarac bio njihov dobar prijatelj. Ali, one su otkrile da ne mogu ništa da učine kako bi mu pomogle.

Na početku, magarac je shvatio šta se dešava i počeo je očajnički da njače (bukvalno, kao da plače). Nedugo zatim, na zaprepašćenje svih, on se smirio. 

Posle nekoliko bačenih lopata u bunar, farmer je napokon pogledao u bunar i bio je iznenađen onim što je video. Sa svakom bačenom lopatom đubreta koje je palo na njegova leđa, magarac je uradio nešto zadivljujuće. Istresao bi sa leđa to što je palo na njega i stajao je nogama na to.
Dok su susedi i farmer nastavili da bacaju otpad i zemlju na životinju, magarac bi sve to otresao sa sebe i nastavio da se penje po toj gomili otpada i zemlje. Korak po korak, uspeo je da se popne gotovo do ivice bunara i svi su bili oduševljeni kada je magarac uspeo da iskoči iz bunara.


~ priča nepoznazog autora.


Život će na tebe istresati razne prvljavštine, različite vrste smeća. Trik je kako da izađeš iz bunara i otreseš sa sebe prljavštinu i popneš se korak više. Svaka naša nesreća jeste odskočna daska. Možemo izaći iz najdubljeg bunara, a da nas niko ne zaustavi. Bitno je da nikad ne odustajemo! Otresite smeće i prljavštinu sa sebe i napravite korak više.



Zapamtite 5 jednostavnih pravila za sreću:

1. Oslobodite svoje srce od mržnje 
2. Oslobodite svoj um od briga
3. Živite jednostavno
4. Uvek dajte više
5. Očekujte manje

Milan Trpković

2 коментара:

  1. Одговори
    1. Bilo bi lepo kada bi se svi ponašali kao ovaj magarac :) Život nam je dat da se do kraja borimo za njega, upravo zato što je život lep. :)
      I ja sam magarac :D

      Избриши