четвртак, 9. фебруар 2012.

Pesak i kamen

Proživljavamo najhladnije dane u poslednjih 20 godina. Uglavnom, većina nas je sada kod kuće, u toplom, sa šolicom kafe ili čaja, uz knjigu ili internet i tako provodimo vreme, bežeći od hladnoće. Često u tim trenucima, setimo se prijatelja, želimo da se čujemo sa njima i porazgovaramo, ne bi li nam vreme brže i lakše prošlo. I uvek svaki iskreni razgovor sa prijateljima, pomaže nam da ostanemo opušteniji, zadovoljniji i spokojniji, u ovim hladnim i sumornim danima. Pričajući danas sa mojim dragim kolegom i drugom, setio sam se priče o odnosu dva prijatelja. Podeliću priču sa vama (mada, iskreno mislim da je većina vas već imala prilike da pročita ovu priču).


Ovo je priča o dvojici prijatelja koji su se šetali zajedno u pustinji. Odjednom,  u toku šetnje su počeli da se raspravljaju , i jedan od prijatelja je udario drugog. 
Udareni prijatelj se osetio povređen, ali bez reči napisao je na pesku ..."Danas sam dobio udarac od mog najboljeg prijatelja."

Produžili su tako sve dok nisu našli jednu oazu, gde su odlučili da se okupaju. Onaj što je dobio udarac zamalo što se nije udavio kupajući se, ali život mu je spasio onaj drugi. Kada je došao sebi, taj što se zamalo nije udavio , izgravirao je na jednom kamenu: "Danas mi je nabolji prijatelj spasio život."

Prijatelj koje je udario svog najboljeg prijatelja, pitao ga je: "Nakon što sam te povredio ti si napisao na pesku, a sad graviraš na kamen, zašto?"
Prijatelj mu je odgovorio: "Kad neko napravi nešto loše, to treba da zapišemo na pesku da bi to vetar izbrisao, a kada neko uradi nešto dobro, to treba da izgraviramo na kamenu, da ništa ne može da ga izbriše."

~ priča nepoznatog autora.

Saznajte kako da napišete vaš bol ili ljutnju u pesak ( ili možda bolje su ovom trenutku reći : u sneg, jer će se sneg jednoga dana otopiti i loše stvari će biti izbrisane) i kako da ispišete dobre stvari na kamen. Naučite da "rane" zapisujete u snegu, a "sreću" na kamenu.
Kaže se da je potrebno par minuta da pronadjemo neku specijalnu osobu, jedan sat da počnemo da je cenimo, jedan dan da je zavolimo, ali onda ceo život da je zaboravimo. Nemojte da zaboravite svoje prijatelje i osobe do kojih vam je stalo. Pozovite ih upravo sada, popričajte, uživajte u  priči sa njima i zajedno se prisetite svih onih stvari i događaja koji vas čine srećnim i koje ste zajedno ugravirali na kamen. Ostanite u kontaktu...izmamite nekome osmeh na lice. Sa prijateljima i dragim osobama je uvek toplije oko srca, i tako je mnogo lakše prebroditi ove teške, hladne i depresivne dane.


Do not value the things you have in your life, but value who you have in your life! 

Milan Trpković



Нема коментара:

Постави коментар