субота, 24. децембар 2011.

Ljubaznost se uvek isplati


“Život je kratak i nikad nemamo dovoljno vremena za srca onih koji putuju s nama. O, ne okevajte s ljubavlju! Žurno postanite ljubazni.”

Henri-Frédéric Amiel

Da li je ljubaznost još uvek živa? Da li još uvek postoji u našem društvu?  Ljubaznosti, pa gde si se sakrila? Ovakva pitanja moramo postavljati sebi svakodnevno, upravo zato da bi se potrudili da pronađemo odgovore na njih.
Čeprkajući po mojoj svesci u kojoj pišem poučne priče, naišao sam na jednoj divnoj priči o zahvalnosti i ljubaznosti. Priča me je naterala na promišljanje i na postavljanje gore pomenutih pitanja. Ljubaznost možda za mnoge predstavlja skup i nesvakidašnji poklon koji ne mogu da priušte sebi i drugima. Mislim da greše u toj postavci. Ljubaznost nije ni skupa, niti je nedostupna, i može se svakodnevno priuštiti, kako sebi, tako i drugima.

Evo priče iz moje sveske. Valjda će nas ona malo ohrabriti da potražimo i implementiramo ljubaznost. 

Jednog dana, siromašni dečak je prodavao različitu robu od vrata do vrata, kako bi zaradio novac uz pomoć koga bi se školovao. Posao mu nije išao najbolje, a u džepu je našao samo 10 centi, a bio je jako gladan.
Odlučio je da potraži i zamoli za obrok u nekoj od narednih kuća. Jedna mlada i lepa devojka mu je otvorila vrata.
Umesto obroka, zamolio ju je za čašu vode! Ona je mislila da dečak izgleda gladno pa mu je dala veliku čašu mleka. On  polako ispio čašu mleka, a zatim upitao: "Koliko vam dugujem?"
"Ne duguješ mi ništa", odgovorila je ona. "Majka nas je naučila da nikada ne prihvatamo novac za ljubaznost."
On je rekao: ...."Onda hvala vam od srca."



Mnogo godina kasnije, ta ista mlada žena se kritično razbolela. Lokalni lekari nisu znali kako da joj pomognu i bili su zbunjeni. Konačno su je poslali u jedan veliki grad, gde su pozvali stručnjake za proučavanje njene retke bolesti. 
Dr Hauard Keli je pozvan na konsultacije. Kada je čuo ime grada odakle je pacijentkinja došla, čudna svetlost mu je ispunila oči. Odmah je ustao i iz bolničke sale otišao u svoju sobu. Obukao je doktorski mantil i krenuo da vidi pacijenkinju.  Prepoznao je devojku čim je ugledao.
Vratio se na konsultacije sa lekarima, rešen da uradi sve što je u njegovoj moći i da spase njen život. Od tog dana je posebnu pažnju fokusirao na njen slučaj.

Posle duge borbe, bitka je dobijena i devojka je spašena.

Dr Keli je zahtevao od računovodstva da mu donesu račun za lečenje te devojke. Uzeo je račun, pogledao u njega i napisao nešto na ivici. Vratio ga je u koverat i poslao u njenu sobu. Devojka je strahovala da otvori koverat i pogleda račun, jer je bila sigurna da će ceo ostatak života morati da ga otplaćuje. Konačno ga je otvorila i pogledala,  a pažnju su joj skrenule reči i znak na kraju računa. Ona je pročitala:


"Plaćeno u potpunosti sa jednom šoljom mleka."
(Potpisano) Dr Hauard Keli


Ljubaznost se na kraju isplatila. Budite strpljivi, nadajte se i čekajte, zahvalnost za vašu ljubaznost će vam se zasigurno vratiti. Bitno je ostati veran i čekati je. Život je lep, uživajte u njemu i budite ljubazni!

Milan Trpković


Нема коментара:

Постави коментар